Bevrijdingsmuseum Zeeland

Leren over de bevrijding van Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt ons mee terug naar een bijzonder stuk Zeeuwse historie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bonden geallieerde militairen van diverse nationaliteiten in Zeeland de strijd aan met de Duitse bezetter. Aan beide zijden ging dit gepaard met veel doden en gewonden. Ook onder de Zeeuwse bevolking vielen vele slachtoffers.

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Het museum biedt een rondgang langs belangrijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De expositie start in de kelder van het museum met een indrukwekkende film. Vervolgens loopt de museumroute over drie verdiepingen en worden we in stappen meegenomen naar de bevrijding van Zeeland.

Verder besteedt het museum ook aandacht aan Bataljon Zeeland. Dit bestond grotendeels uit oorlogsvrijwilligers die na de bevrijding van Zeeland wilden meevechten voor de bevrijding van Nederland en West-Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werd het bataljon uitgezonden naar Nederlands-Indie om rust en orde te brengen.

Een bezoek met uw klas aan het Bevrijdingsmuseum zal door een gids worden begeleid. Allereerst zal hij/zij de ontvangst verzorgen en zal er een korte introductie over het museum worden gehouden. Vervolgens gaat u met de gehele klas naar de filmzaal waar de introductiefilm van 13 minuten wordt getoond.

Na de film zal de klas worden onderverdeeld in twee of drie groepen en zal er een halfuur zelfstandig worden gewerkt aan een vragenboekje. Hierna zal de gids uw klas een korte rondleiding door het gehele museum geven.

Bevrijdingsmuseum Zeeland
Bevrijdingsmuseum Zeeland
Bevrijdingsmuseum Zeeland
Bevrijdingsmuseum Zeeland